Super Dot Opening at Gallery 8

Η Blender Gallery και η Varvara Galleries ανακοινώνουν την αναδρομική έκθεση του Philip Tsiaras 'The SUPERDOT' στην Gallery 8 στο Mayfair.
Η έκθεση SUPERDOT είναι μια επισκόπηση των έργων του Τσιάρα που σχετίζονται με κουκκίδες και καλύπτουν 35 χρόνια χρήσης της κουκκίδας στους πίνακές του.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν πορτρέτα Βρετανών πολιτικών και βασιλικών προσωπικοτήτων όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, μαζί με θρύλους της λαϊκής κουλτούρας όπως τη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, εξωτικούς ζωγράφους όπως η Φρίντα Κάλο και Σαλβαδόρ Νταλί,  μουσικά είδωλα όπως ο  Ντέιβιντ Μπάουι και ο Τζίμι Χέντριξ. 

Ο Τσιάρας ξαναβρίσκει την αρχική του ιδιότητα, ως κλασικός , ασπρόμαυρος φωτογράφος στην αρχή της καριέρας του, για να φέρει στην πραγματικότητα μια νέα ζωγραφική γλώσσα σε ρεαλιστικές χειροποίητες προσωπικότητες. Ο κόσμος του είναι ένα κόσμος ενός εμμονικού -με τον πουαντιγισμό- καλλιτέχνη, ο οποίος αγαπά τις προσωπογραφίες. -Η ΚΟΥΚΙΔΑ- συνδυασμένη με την λαικη εικονογραφία είναι ενσωμετωμένη με εκατομμύρια ζωγραφισμένες, πολύχρωμες συντεταγμένες, οι οποίες συνορεύουν με αυτό που ο Τσιάρας αποκαλεί “η επιστημονικότα του αισθησιακού” ή με αρχαϊκούς όρους “ένα ελληνό-ρωμαικό μωσαϊκό”.

Η έκθεση “SUPERDOT” είναι επίσης μια επισκόπηση των έργων του Τσιάρα που σχετίζονται με κουκκίδες και καλύπτουν τρείς δεκαετίες χρήσης της τεχνικής του πουαντιγισμού σε ένα μεγάλο φάσμα του θέματός του. Το κυρίως θέμα της αναδρομικής είναι τα νεότερα Dot πορτρέτα του, τα οποία συνδυάζονται με άλλα γνώστα έργα του καλλιτέχνη. Πιο συγκεκριμένα, η πνευματική, για τον καλλιτέχνη, σειρά “ The circle of life”, τα ηρωικά, ιδιότυπα Άλογά του και τα σπλαχνικά απεικονιστικά έργα του, τα οποία αγόρασε το Μητροπολιτικό Μουσείο ήδη από το 1983.

Μία προσθήκη-έκπληξη της έκθεσης είναι η σειρά “Crystal Guns” του Τσιάρα, γυάλινα έργα των οποίων η παραγωγή έγινε στο Μουράνο τα τελευταία 10 χρόνια, θα εμπλουτίσει όλη την έκθεση.

Ένα νέο λοκληρωμένο βιβλίο με τίτλο «Philip Tsiaras, THE SUPERDOT», που κυκλοφορεί από την Key Books, θα συνοδεύει την έκθεση. Το βιβλίο περιλαμβάνει 200 ​​έγχρωμες σελίδες της εξαιρετικής και πολυδιάστατης καριέρας του καλλιτέχνη.


Ο Φίλιππος Τσιάρας σχολίασε: «Αυτά τα πορτρέτα είναι φτιαγμένα από (όπως το βλέπω εγώ) εκατομμύρια κουκκίδες που συνθέτουν το πορτρέτο, οι οποίες μπορεί να μην γίνονται αμέσως εμφανείς στον θεατή. Είναι πολύ χρονοβόρα και εντατικά. Όταν ζωγραφίζεις ένα πορτρέτο, είσαι απόλυτα στο μυαλό του θέματος. Στην αρχή ήταν θέμα εξουσίας. Ήθελα να μπω στην ψυχή ορισμένων από τις πιο διαβολικές φιγούρες στην ιστορία - έτσι ξεκίνησα με δικτάτορες, τον Μάο, τον Στάλιν κ.λπ., αλλά όταν έφτασα στον Χίτλερ, δεν ήθελα πια να είμαι στο μυαλό του. Στην πραγματικότητα, τα μυαλά των μαζικών δολοφόνων δεν είναι τόσο ενδιαφέροντα- ανακάλυψα. Απλώς ελέγχουν τους ανθρώπους μέσω της βίας και του δόγματος - δεν υπάρχει ποίηση σε αυτό. ‘Επειτα αποφάσισα να στραφώ προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και να ζωγραφίζω χαρακτήρες και διασημότητες που αγαπούσαν όλοι. ‘Οπως σπουδαίους του Χόλιγουντ, τη Μέριλιν Μονρό, σπουδαίους καινοτόμους τον Ωνάση ή ακόμα και τον Στιβ Τζομπς, σπουδαίους της τέχνης, τον Πικάσο, τον Νταλί, τον Γουόρχολ, σπουδαίους της μουσικής, τον Χέντριξ, τον Παβαρότι, τον Πρίγκιπα, μεγάλους πολιτικούς, τον JFK και τον Ζακί, μεγάλους Έλληνες, τη Μαρία Κάλλας, Ειρήνη Παπάς, Φον Κάραγιαν, Μούσχουρη κ.λπ.».

Ο Φίλιππος Τσιάρας είναι ένας βραβευμένος σύγχρονος καλλιτέχνης ελληνικής καταγωγής. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, και έργα του του περιλαμβάνονται στη συλλογή του The Metropolitan Museum. Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του, έχει εκθέσει στην Ελλάδα και διεθνώς, με περισσότερες από 80 ατομικές εκθέσεις μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων: Μπιενάλε της Βενετίας; Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Shenzhen αλλά και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Οι πίνακές του έχουν περιγραφεί από το Artforum ως «…πληθωρικούς ζωντανούς πίνακες με έντονα χρώματα και περίπλοκους σχηματισμούς».

Το έργο του Τσιάρα καλύπτει ευρύ φάσμα μορφών τέχνης, όπως ζωγραφική, φωτογραφία, κεραμική, γλυπτική σε μπρούτζο και γυαλί. Η τεχνική του στους πίνακες με κουκίδες είναι ένα μοναδικό πάντρεμα επιρροών Pop Art από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '60 με ιστορικές επιρροές της τέχνης που αντλούνται από την ελληνική κληρονομιά του.

Ο διάσημος κριτικός τέχνης Donald Kuspit είπε για τον καλλιτέχνη: «Ο Τσιάρας είναι, πάνω απ' όλα, «αρχαίο αίμα σε έναν σύγχρονο οργανισμό», μεγαλωμένος και μορφωμένος σε μια προηγμένη αμερικανική κουλτούρα. Αν υποθέσουμε πως η «Μεσόγειος» δεν είναι μόνο μια γεωγραφική περιοχή αλλά και μια περίπλοκης και ευμετάβλητης πολιτιστικής διάστασης».

.

Η έκθεση με τους πίνακες Superdot του Τσιάρα στην Gallery 8 στο Λονδίνο, αποτελούν μια επισκόπηση στον κόσμο ενός καλλιτέχνη  ο οποίος αγαπά τον πουαντιγισμό και εμπλουτίζει το έργο του με  της ελληνορωμαϊκής τέχνης και αγάπη για το πορτρέτο. Οι πίνακές του αντλούν έμπνευση όχι μόνο από τα ιστορικά κινήματα της σύγχρονης τέχνης όπως ο πουαντιγισμός του 19ου αιώνα (ιδίως το νεοϊμπρεσιονιστικό στυλ του Georges Seurat) και η Pop Art του 20ου αιώνα (κυρίως τα σενάρια του Andy Warhol που απαθανάτισαν εικόνες όπως η Marilyn Monroe), αλλά επίσης από την ιστορία της τέχνης της ελληνικής του κληρονομιάς, πιο συγκεκριμένα ελληνορωμαϊκά διακοσμημένα ψηφιδωτά που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ., τα οποία κατασκευάστηκαν με ασπρόμαυρα βότσαλα προσεκτικά ευθυγραμμισμένα σε γεωμετρικά σχέδια για να απεικονίσουν σκηνές της καθημερινότητας της μυθολογίας.

Ο Τσιάρας έχει επινοήσει ένα δικό του τρόπο για το πως θα χειρίζεται τους πίνακες Superdot, οι οποίοι αποτελούνται από κουκκίδες που είναι μικροσκοπικές αλλά διαθέτουν  έντονη δύναμη. Η σειρά "Dot" είναι προσεκτικά σχεδιασμένη σε καμβάδες , επηρεασμένη από τον πουαντιγισμό για να αποτυπώσουν εμβληματικές προσωπικότητες από τη λαική και σύγχρονη κουλτούρα. Ήρωες και κακοί της λαικής κουλτούρας αντιπαρατίθενται, σε μεμονωμένα πορτρέτα και επίσης με τη μορφή δίπτυχων που απεικονίζουν τη Μαρία Κάλλας απέναντι στην Τζάκι Ωνάση (πρώην Τζάκι Κένεντι πριν παντρευτεί τον Έλληνα Μεγιστάνα της Ναυτιλίας Αριστοτέλη Ωνάση) και τον Πρόεδρο Πούτιν απέναντι από τον Ντόναλντ Τραμπ, δύο από τους πιο εξέχοντες αντι-ήρωες της σύγχρονης πολιτικής.

Καθώς η τέχνη μιμείται τη ζωή, ο Φίλιππος Τσιάρας, ισχυρίζεται πως οι τελείες αποτελούνται από «άτομα σωματιδίων». Τα πολύχρωμα πορτρέτα μοιάζουν με ένα είδος σύγχρονου ρωμαϊκού μωσαϊκού, το καθένα ενσαρκώνει την προσωπικότητα της εικόνας και εμπεριέχει σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια.

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Φίλιππου Τσιάρα αποτελεί το δεύτερο σκέλος ενός εκθεσιακού προγράμματος 3 μερών που επιμελήθηκαν οι: διευθύντρια της Varvara Roza Galleries, Βαρβάρα Ρόζα και ο διευθυντής της The Blender Gallery, Ιάσων Θεοφανίδης, παρουσιάζοντας έτσι σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες κατά τη νέα σεζόν δημοπρασιών και εκθέσεων για το Φθινοπώρο/ Χειμώνα, στο Λονδίνο. Η Βαρβάρα Ρόζα και ο Ιάσων Θεοφανίδης βλέπουν το Λονδίνο ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του κόσμου της σύγχρονης τέχνης και έναν παγκόσμιο κόμβο για τις καλές τέχνες. 'Ετσι με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια προβάλουν  Έλληνες σύγχρονους καλλιτέχνες στην Gallery 8 στο Mayfair. Αυτή θα είναι η πρώτη αναδρομική έκθεση των έργων Superdot του Φίλιππου Τσιάρα στο Λονδίνο.